Khamis, 22 Oktober 2009

British Trade Dollars 1899 ( Fake Coin)



Coin British Trade Dollar nie,kalau sekali pandang memang macam asli. Tapi yang sebenarnya ia adalah TIRUAN. Memang sukar nak kenal coin yang tiruan coz buatan cukup cantik..Maybe coin nie buatan Tiongkok kot, yang macam Prof007 dok bagi tau tu. Cara nak kenal coin tiruan adalah berdasarkan diameter coin,tebal coin dan berat coin serta ukiran corak pada coin tu. kalau nak tahu banyak kena la berguru ngan mereka yang ader banyak ilmu dalam coin nie..mcm Prof007.

19 ulasan:

  1. nazri,macamana ko tahu coin ni tiruan?ajar skit,hehehe

    BalasPadam
  2. coin nie.waktu aku nak beli tu,seller tu dah bg tau siap2 yg coin nie fake..tapi aku sajer jer nak beli,nak buat azimat..hehehehe..kalau nak tau gak,kena check diameter,tebal dan berat coin la..tapi aku takde rujukan yg lengkap untuk maklumat tu semua..tapi dgn berat la,mudah nak cam...mcm beli jam original la..berat jer yg diaorang tak leh tiru.

    BalasPadam
    Balasan
    1. nazri......kau nk duit yasin x?

      Padam
  3. Boleh terus refer kat buku SARAN SINGH mukasurat 416 SS1 atau forum dari Russia www.zeno.ru

    BalasPadam
  4. jujur juga seller tu yer...x rugi jugalah beli klu nak buat azimat,hehehe.maksud aku nazri,aku beli pun utk bikin panduan dan koleksi juga.jg pula beli mahal2,last2 paslu pula...sakit gigi wooo.

    BalasPadam
  5. thanks fazil...so banyak leh belajar kat fazil nie..SIFU aku tu..hehehehehe...
    tu la guyz..jgn beli yg mahal2 sangat,kalau nko tak pasti..kalau palsu....naya la..

    BalasPadam
  6. saya ada dua keping duit ni..1911 dengan 1908..pernah bawak ke kedai barangan antik..saja nak tahu tulen ke tak..nasib baik tulen..tokey kedai tu tunjuk cara nak kenal..dia ketuk ngan pen, bunyi yang kuar mesti panjang.cntoh tinggggggggggggggggg...kalo palsu ting!camtula...

    BalasPadam
  7. hehe, kalau biar pembeli ketuk coin habislah coin kita. pembeli yang pro tak ketuk coin. coin BTD (british trade dollar) yang tulen dibuat dari 90% perak (0.900 silver) dan segala detail kat coin mesti jelas and tak kabur.

    BalasPadam
  8. saya ada duit ni, tahun 1899, saya simpan dari sekolah rendah lagi, tak tau la asli ke tak,
    brapa nilai dia kalau asli dan brapa kalau palsu?

    BalasPadam
  9. BERAPA HARGA??TIRUAN N ASLI??

    huzzclub@yahoo.com

    BalasPadam
  10. saya ada duit syiling british dollar 1899 yang tulen n duit lama yang lain ...call 0145705818

    BalasPadam
  11. Sye na jual duit syiling 50sen 1967 yg trbelah..
    mura jer..
    1 = Rm500 je..
    Spe2 yg berminat sila hbungi sye di no..
    0178621330. Hasrul B Hassan.

    BalasPadam
  12. saya menjual portuguese tin coins dari rm30-rm50 sekeping...tarikh duit 1511-1620 (bermula dari portugis menjajah melaka)...kalau berminat bule emailkn kpd hascz@yahoo.co.uk

    BalasPadam
  13. salam sy ada 2 keping trade dollar U.S.A/1 keping tahun 1875
    1 keping tahun 1977/....1 lagi syiling malaysia/35th annual conference PATA86 malaysia...klu nk tgk call sy..013-7284252/017-7083008,ismail bin mohamad...pasir gudang johor.

    BalasPadam
  14. kt saya ada 1..ada buyer nk x..
    berminat bleh call 0194408956

    BalasPadam
  15. Kawan saya ada sekeping british trade dollar one dollar tapi tidak tau asli atau tidak yg nak di jual kalau berminat call saya 0172920008.

    BalasPadam
  16. sye ade duit syiling seperti di atas tahun 1902
    kalau nak whatsapp 0178972968

    BalasPadam
  17. sye ade duit syiling seperti di atas tahun 1902
    kalau nak whatsapp 0178972968

    BalasPadam

Related Posts with Thumbnails