Isnin, 10 Mac 2014

Kupon Getah Straits Settlements Mainland 10 Kati RN

 Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua pembaca setia blog saya.Malam ini saya gagahi juga untuk mengupdate entry baru kat blog saya,walaupun mata saya dah nak tertutup...agak keletihan hari ini,menyelesaikan tugas untuk audit dari DOSH dan juga pada masa yang sama kena gi training peralatan baru..
Oleh sebelum saya cerita lebih lanjut...mohon para pembaca semua dapat berdoa agar flight MH370 dapat ditemui dengan kadar segera.Sekarang ini,berbagai bagai spekulasi boleh kita dengar terutamannya kat laman sosial,whatsapp dan sebagainya....udah-udah la sebar khabar angin..lebih baik kita berdoa agar semuanya dapat diselesaikan dengan kadar segera..aminnn..
 Kali ini,saya nak berkongsi tentang kupon getah straits settlements mainland 10 kati.Hari itu ada perbincangan tentang,negeri manakah straits settlements mainland tu...banyak gak hujah2 yang diutarakan..tapi buat masa ini,saya agak keletihan untuk nak taip itu semua..insyaallah,saya akan nukilkan pada entry yang akan datang.Apa yang menariknnya kupon ini? jawapannya hanya satu,kerana ianya kupon straits settlements mainland.Kupon ini sukar diperolehi,tambahan pula ianya masih lagi berkeadaan yang baik dan mempunyai no yang berturutan..itulah keistimewaan kupon ini..bagaimana pula tentang harganya?? harganya tak la mahal sangat..cuma boleh mencapai ratusan ringgit juga la..oklah,hanya setakat itu jer buat malam ini..mata dah pun makin tertutup...semoga kita bertemu kembali,wassalamm..


Ahad, 2 Mac 2014

Post Bill 10 Dollars, Chartered Bank of India,Australia & China.

 Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua pembaca setia blog saya.Mohon maaf kerana hampi sebulan setengah saya tak update blog ini.Tentu ramai dah bosan kerana menunggu entry terbaru kan.Saya agak sibuk skit sejak dua menjak ini.Agak penat pada malam hari,jadi tak sempat nak update blog saya ini.Insyaallah,lepas ini saya akan selalu menupdate blog saya ini,,saya akan cuba yang terbaik.
Hari ini saya sajikan kepada anda semua notes Private Issues dari Bank of India,Australia dan China.Post Bill yang bernilai 10 Dollars.Post bill yang jenis ini diedarkan kat Temasik.Saiznya berukuran 240mm x 123mm. Memang agak besar. Ianya dikeluarkan pada tahun 1859!! dan hanya mempunyai 200 keping sahaja.Yang saya punya ini bilangan yang ke 81. Tapi persoalannya,pada masa kini berapa kepingkah yang masih lagi tinggal kat tangan kolektor. Yang pasti tak ramai kolektor kat Malaysia yang mempunyai post bill ini. Dan tak ramai kolektor yang pernah melihatnya di depan mata...jadi saya boleh katakan yang post bill ini memang agak rare..rasanya leh kasi RRR agaknya...itu cuma pandangan saya jer..Harga?? harganya memang agak mahal...tapi tak ler sampai 5 digit punya harga..




Selasa, 14 Januari 2014

Loteri Zaman Penjajahan Jepun


 Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua pembaca setia blog saya ini.Entry numismatik yang pertama umtuk tahun ini saya mulakan dengan tiket loteri Jepun.Yang sebenarnya ada entry yang lebih menarik saya nak masukkan tapi malam ini takde mood la pulak.so terpaksa citer tentang loteri jepun jer kali ini.Loteri jepun ini merupakan siri yang ke 18 dan mempunyai 500,000 keping. Kalau nak tahu lebih lanjut,kena la baca nota kat belakang loteri tersebut. Tahun 2014 ini,semua orang cakap harga barang akan naik dan naik..agak agak,harga duit lama dan loteri lama akan naik juga ker? Kalau naik,yang untung adalah seller yang merana adalah kolektor semut macam saya ini.Kalau beginilah keadaannya,mungkin saya pun akan jadi Seller gak la..Jual apa la patut..yang penting leh dapat untung skit.

 Loteri ini pulak adalah siri ke 12,juga mempunyai 500,000 keping keluaran. Mengikut rekod,bermula pada siri ke 10 dan siri-siri seterusnya,setiap siri akan dicetak sebanyak 500,000 keping!! Siri yang terakhir adalah siri ke 27.Jadi bermakna ada berjuta-juta keping tiket loteri jepun yang dicetak pada ketika itu.Memang banyakkan!! Namun berapa kepingkah yang masih lagi berada di tangan para kolektor?? Senang cakap,bukan senang nak jumpa loteri jepun ini kat pasaran sekarang..sudah tentulah,ianya mempunyai nilai atau harga yang menarik.

Yang ini pula siri ke 16.Pada pendapat saya,mungkin kerana faktor kebencian terhadap kekejaman askar jepun pada ketika itulah yang menyebabkan banyak item atau apa saja yang bersangkut paut dengan Jepun telah dimusnahkan oleh penduduk Tanah Melayu.Tentu para pembaca pernah mendengar cerita dari orang tua-tua,setelah jepun menyerah kalah..wang pokok pisang dibakar oleh penduduk Tanah Melayu.Kerana wang itu tidak lagi bernilai..dan begitu juga dengan tiket loteri ini..ia hanyalah sekeping kertas buruk jer..tak lebih dari itu....Wassalam

Khamis, 2 Januari 2014

Jalan-Jalan di Universiti Walailak@Nakhon Si Tammarat, Thailand Part II

 Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua pembaca blog saya. Saya ucapkan selamat tahun baru 2014. Semoga tahun ini hidup kita diberkati Allah s.w.t, awal tahun ni saya nak sambung kembali citer ttg tour kat Thailand.At least para pembaca tak bosan sangat,asyik entry tentang numismatik jer...sekali sekala kena tukar angin gak.
 Yang nie roti dari Thailand,cuba perhatikan pada tarikh luputnya itu tahun 56.Takkan roti ini expired tahun 2056 kot!! kikikiki... rupanya Thailand menggunakan tarikh yang berbeza,bukan kalendar Masihi. Jika tak salah saya la,tahun 2013 adalah bersamaan dengan tahun 2556.Maaflah jika tersalah,terlupa... mungkin para pembaca boleh semak kat google semula..kenapa ada lebihan ratusan tahun itu,saya pun tak pasti..lupa lak nak tanya pada masa tu.

 Ini adalah bilik hotel penginapan saya dan sahabat saya.Apa yang saya nak beritahu adalah kadar sewa bilik hotelnya memang murah,saya diberitahu harga sewaan cuma RM60 semalam!! mana nak dapat harga bilik mcm nie kat Malaysia.Toilet ada bathtub lagi....bilik pun agak luas...memang selesalah..



 Kenapa orang malaysia suka ke Hatyai,inilah salah satu jawapannya...syurga membeli belah untuk kaum wanita.Bangunan 3 tingkat berhawa dingin dengan ratusan kedai menjual pakaian kat dalamnya.Harga memang murah,cuma kena pandai tawar menawar sahaja.Tak perlu risau jika anda tak tahu berbahasa Siam,kerana semua peniaga kat situ agak fasih berbahasa melayu..so memang takde masalah.Ada gak yang boleh berbahasa inggeris..Tapi kalau anda dah tak reti sangat nak berkomunikasi,cuma perlu tawar menawar menggunakan kalkulator jer...hihihihi..kat sebelah luar bangunan ini pun ada hampir ratusan kedai.Kalau bawa orang rumah,memang ambik masa berjam jam la untuk bershopping....
 Ini iklan kat Hatyai,memang unikkan.Iklan macam ini memang takde kat Malaysia..
 Biasanya rakyat Malaysia kalau pergi Hatyai akan menginap kat Lee Gardens ni.Dulu tahun 2012,basement hotel ini pernah berlaku letupan.So bila nak masuk kat dalam shopping complex kat Hatyai,kena lalu scanner dulu. Kalau nak parking kenderaan,kena kasi kad pengenalan terlebih dahulu.Diaorang akan scan dulu IC anda untuk mendapatkan maklumat anda.Cctv memang ada banyak..
 Yang nie gerai kat depan Lee Gardens,memang syok tengok udang galahnya tu.Cuma oleh kerana Hatyai ini tumpuan pelancong dari Malaysia,maka harga pun agak mahal.Udang galah yang besar tu harganya 400 Bath atau RM40 sekor...mahal betuiii..
 Yang nie kat Central Festival,pasaraya yang baru dibuka pada 14 Disember 2013 yang lalu.So anda boleh tengok bilangan motosikal yang para pengunjung parking tu..terfikir gak,mcm mana diaorang nak cari motosikal diaorang yer.

 Yang ini untuk parking kereta dan sebagainya.Parking 9 tingkat tu..Rasanya panjang bangunan ini dua kalil ganda dari QueensBay kat Penang tu..Gambar ini hanyalah 3/4 bangunan shoping complex tu.


 Bagi mereka yang suka ubah suai kenderaan anda.Leh tiru macam kereta ini,memang hebat.Tengok jelah tayarnya tu,sendeng semacam jer..lepas tu leh lowed sampai mencecah lantai kat bawah tu,maybe guna sistem hidraulik kot.
 Yang ini kat dalam Central Festival tu,tertarik dengan keunikan sotong untuk kanak kanak tu..kreatif betui la orang Siam nie.
 Yang ini awek cun tengok dok promote kereta Ford.Waktu tu ada Thailand Motor Festival kat dalam Central Festival tu.Jika tak salah kat Tingkat 6 rasanya..memang cun betui..kalau salesgirl kat malaysia macam nie. Setiap tahun beli kereta baru.



 Dalam part I saya ada bg tau yang harga kereta kat Thailand lebih murah berbanding kat Malaysia.So iniah buktinya.Kalau sekadar cakap tanpa bukti tu,mana syok...bila cakap kena ada bukti,baru la terbaikkk.. Cuma mohon maaf,penerangan kat brosure tu dalam bahasa Thailand..huhuhuhu..

 Inilah kereta Nissan Juke,brosurenya kat atas tu.Harga lak mampu dimiliki,harga hampir RM80,000 memang berbaloi jika dapat memilikinya..

Selasa, 24 Disember 2013

Jalan-jalan Di Universiti Walailak @ Nakhon Si Tammarat, Thailand Part I

 Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua pembaca blog saya. Yang pasti,entry kali ini bukan tentang numismatik.Saya nak berkonsi lawatan saya bersama rakan sekerja ke Universiti Walailak di Nakhon Si Tammarat,Thailand. Perjalanan ke sana dengan menggunakan van Toyota Commuter mengambil masa lebih kurang 4 jam sahaja dari Bukit Kayu Hitam,Kedah.Van Commuter ini merupakan pengangkutan yang paling popular sebagai kenderaan penumpang kerana ianya boleh memuatkan 11 orang penumpang termasuk pemandu.Saya pergi ke sana selama 3 hari 2 malam,bermula pada 19 hingga 21 Disember. Pada 22 Disember lak,berlaku letupan bom kat Danok dalam wilayah Sadao.Nasib baik balik awal ke Malaysia,jika tidak tentu dah hadapi masalah kat Thailand.Danok ini letakkan hanya bersebelah dengan pintu sempadan Malaysia-Thailand. Memang ramai rakyat Malaysia yang dok pi Danok kerana disanalah "syurga dunia"..faham..faham je lah..hehehehehe
Saya pergi Nakhon kerana tugasan rasmi iaitu untuk mengeratkan lagi hubungan yang telah terjalin antara dua universiti.At least dapat gak relax dari kesibukan kerja kat makmal.Sebelum ini saya pernah dengan kat laman sosial bahawa kat Thailand,ada lebuhraya tanpa tol yang jaraknya beribu kilometer..wow!!memang dasyat..tapi setelah menempuh perjalanan yang lebih dari 200 km tu melalui lebuhraya itu..maka fahamlah saya dapat simpulkan bahawa highway kat Thailand tu bukan seperti Highway kat Malaysia.Memang kat sana di panggil Highway gak tapi dalam konteks berbeza..yang saya maksudkan ialah highway dari Sadao ke Nakhon.Dan merupakan Highway yang sama untuk ke Krabi.Cuma Krabi kat sebelah Barat manakala Nakhon di sebelah Timur. Highway yang dimaksudkan itu merupakan jalan dua lorong satu hala...seperti highway kat malaysia gak,tapi ada trafficlight,simpang tiga dan empat.Dan di kiri dan kanan jalan ada kediaman,kedai-kedai,kilang-kilang dan sebagainya..dalam bahasa paling mudah,macam laluan persekutuan dari Kangar ke Alor Setar melalui Jitra.Itulah highwaynya,tapi adakah highway tidak bertol itu yang di maksudkan kat laman sosial itu? yang itu saya kurang pasti..tapi kat jalan seperti itu memang di panggil HIGHWAY kat Thailand. Kat highway itu tu ada kawasan seperti R&R,cuma agak kecil. Jika tgk pada rekabentuknya.Di setiap stesen minyak yang tertentu memang terdapat seven eleven,toilet dan kedai makan.Tapi kecik je lah.macam mini R&R jer.. kita lupakan tentang highway itu.Kalau anda nak tahu lebih lanjut,kena la pi sendiri.Tapi hati hati dengan bom yer...hehehehehe
 Kami sampai kat Nakhon tu dalam pukul 3 lebih waktu Thailand atau pukul 4 waktu Malaysia. Dalam pukul 6 Malaysia,wakil dari Universiti Walailak menjemput kami makan malam kat sebuah restoren halal kat Nakhon.Cuma kena jalan kaki dalam 600 meter dari Hotel.Gambar kat atas tu,roti canai yang mabeles..memang rangup betui..kat Malaysia pun takde roti canai serangup tu.Memang sedap betui..
 Yang kat atas tu,merupakan manggis liar.Cuma ada kat wilayah Nakhon jer..memang dijual siap dikupas macam tu.Nampak macam manggis muda jer..so try la makan gak.Rangup sekali dan rasanya memang sedap betui...nampaknya makanan kat Thailand nie memang sedap sedap belaka.
 Ayam panggang yang mabeles gak nie..abis gak la dua ekor malam tu...hehehehe..isinya memang lembut sekali.Kat Malaysia memang tak jumpa ayam panggang macam nie..
 Selepas makan petang,kami dijemput untuk makan malam lak..makan lagi.Petang tadi dah makan banyak gak,tapi dah dijemput makan lagi..so makan jer lah..Makan kat sebuah restoren halal yang ekslusif gak..harga pun boleh tahan gak la..
 Makan kat tingkat atas kedai tu,hiasan dalaman memang menarik.
 Yang nie kat tingkat bawah,hiasan yang menarik dengan pencahayaan yang sempurna.Memang terpesona tengok hiasan kat situ.


 Yang nie kat luar restoren tu,namanya Restoren Bin Tang.Lepas makan,borak borak sambil ambil gambar sebelum bergerak pulang ke hotel.
 Ini lah hotel penginapan kami semua..harga biliknya yang murah,cuma RM60 jer semalam ataupun lebih kurang 600 bath.Kalau kat malaysia,mesti harga RM200 lebih nie..
 Kaedah pengankutan lori kat Thailand,ada tambahan ekor kat belakang lori tu..mesti leh jimatkan kos kan,kerana leh bawa lebih muatan.
 Cuma terkedu bila tengok cara pendawaian elektrik dan telefon kat Thailand.Anda leh tengok sendiri memang serabut giler....huhuhu..kat bahagian atas tu,wayar elektrik dan kat sebelah bawah ialah wayar telefon..memang berselirat...perghhhhhh
 Keje yang mudah,meter elektri letak kat tiang jer.Senang skit keje pembaca meter tu..kikikii...tak penah lak tgk cara nie kat Malaysia..
 Makan tengahhari dikala orang Islam kat Nakhon tengah bersolat jumaat.Nasib baik musafir,kalau tak naya..waktu makan tu,borak borak tentang kehidupan kat Thailand..harga kereta kat sana  memang murah betui.Harga Vios atau City lebih murah antara RM30,000 hingga RM40,000 dari Malaysia....bestnyeee... Tapi bila tanya berapakah gaji mereka yang bertaraf PhD tu?? terkejut beruk gak.... kami diberitahu bahawa gaji pensyarah yang mempunyai master hanya RM2500 manakala yang mempunyai PhD pula RM3500..kalau kat Malaysia,gajinya dua kali ganda..
 Cantikkan botol sabun ni...nak beli bawa balik rumah,tapi nanti berat beg la pulak..
 Kajian tentang anai-anai kat universiti walailak.Kalau kat Malaysia kita bela ikan dalam akaurium,kat sana mereka ternak anai-anai..kajian tentang anai-anai.Universiti Walailak ini,memang luas.Kami diberitahu bahawa keluasannya 10,000 relong atau seluas jarak 5 km panjang di darabkan dengan 5 km lebar..memang luaskan..

 Yang ini kat fakulti marin biologi,ada macam macam sampel yang diawet kat dalam botol tu.menarik gak tengok.
 Yang ini,tak tau apa kah benda nye..tapi ianya memang unik sekali..
 Disebabkan keluasan yang terlalu luas,so kena lawat kawasan dengan menaiki tram ni..rasanya macam kat dalam zoo la pulak...kikikiki



 Yang nie projek students kat dalam library..memang kreatif la orang siam nie..cantik dekorasi yang mereka buat ni.
 minum petang ketika sesi perbincangan dengan delegasi Universiti Walailak.Roti donut tu,kat malaysia mana ada semua nie..
 Yang nie,memang tak faham apakan maksudnya?? ada tergantung kat library tu..apa yang anda faham??

 Kopi ais terbaik kat nakhon,harga cuma 50 bath.Tapi rasanya lagi mabeles dari starbuck punya..memang sedap sekali...malam tu,saya minum sampai 3 gelas..ramai gak yang terkejut,sampai si tukang bancuh air tu kata kat saya.."tonight u cannot sleep aahhh". lepas tu dia offer nak bawa saya ke tempat massage lak..hihihi... ofer yang terbaik nie. Tapi saya pi sana atas urusan keje,so tak leh la nak buat mcm tu..nanti apa kata lak rakan sekerja.Kalau nak pi massage ker apa ker,kena pi lain kali..hehehehehe

 Pemandangan bandar Nakhon Si Tammarat dari bilik hotel saya kat tingkat 6. Kat hotel ini,ada gak "call girl". Tapi saya tak order la...hehehehe
Yang ini harga minyak kat Thailand,yang paling tinggi cuma RON95 jer....RON97 memang takde...harga RON95,anda tengoklah sendiri...40.34 Bath seliter..atau lebih kurang RM4.50 (kadar tukaran RM1.00 bersamaan 9.80 Bath).Memang mahal,patut la banyak minyak dari Malaysia diseludup ke Thailand,memang untunggg...so tunggu sambungan Part II lak yer..
Related Posts with Thumbnails