Selasa, 10 November 2009

Coin Yassin



Syiling nie,selalunya dikenali dengan syiling yassin..kalau kita tengok kat katalog,memang takde pun coin nie..coin nie,kalau mengikut sifu saya,digunakan untuk tangkal atau "charm". Dengan bahasa yang mudah,digunakan oleh mereka yang yang berkenaan dalam upacara "menurun" atau tarik duit. Coin nie memang menjadi buruan kaki nombor ekor.
Tapi apa yang saya nak ceritakan ialah kenangan disebalik coin nie. walaupun coin nie tidak bernilai sangat,namun ia merupakan permulaan kepada saya untuk menjadi seorang numis.Coin nie merupakan pemberian arwak nenek saya.Waktu dapat coin nie,saya memang suka betui.yelah,kalau tgk tarikh kat coin tu..mengambarkan yang coin ini berusia seribu tahun lebih. Waktu tu pulak,saya mmg takde ilmu tentang numis,ye lah..waktu saya hanya berumur 14 tahun..masih lagi muder remaja...hehehehehe
Bertitik tolak dari itulah,saya mula kumpul coin2 lama..tapi yang saya leh jumpa kat dalam rumah la..dulu kat perlis nie,mana ader kedai antik. Saya start beli wang kertas pun,waktu blajar dulu..notes 1 cents 1941 kat Pasar Larkin, Johor. Beli skit2 jer..lagipun modal takde time tu..Sejak hampir 3 tahun lepas,barulah saya benar serius dalam mengumpulkan koleksi syiling,wang kertas dan setem.Itulah serba sikit,mcm mana ianya bermula.

39 ulasan:

  1. coin jenis ni ada berapa keping sebenarnya ?
    harga pun boleh tahan + mcm2 cerita khurafat dgr hehe

    BalasPadam
  2. "mungkin" memang ada pembuat tangkal/charm ni yang digelar "pandai besi", setiap tepaan depa lakukan dgn zikir dan ritual tertentu, bahan pembuatan pun dari bahan terpilih...macam pembuat keris.

    Ada yang depa kata untuk pendinding, pelaris atau lain-lain lagi la kegunaan yang kadang kala buat harga benda-benda ni tak masuk akal langsung..ada yang sampai beratus ribu!

    Tapi, sejauh mana keberkesanan....aku tak tau, cuma ingatlah...jangan ada syirik..semua dari tuhan

    BalasPadam
  3. aku pun tak tau la..aku ader banyak keping gak...tapi yg paling cantik yg aku terbit kat blog la...

    mmg sesetengah tu,harga pun boleh tahan..leh tarik duit...hehehehe..tapi mmg betul cakap fazil...jgn sampai syirik dah la..

    BalasPadam
  4. aku pun sama juga...first time jumpa syiling yasin dijual RM180,tapi aku x beli masa tu konon nak cari info pasal coin ni...jumpa kat Mudah.my banyak dan mahal2 pula.so aku targetlah konon nak beli yg kat JB tu...lain hari on the nak pi JB (dari singapore)aku singgah pasar karat singapore.lagi lah banyak aku jumpa sekeping SGD10 dollar jer.yang aku pelik orang jual ribu2,bila aku tanya asal usul coin ni diorang tak tahu,hahaha.so aku pun skrg klu beli syiling yasin cari yang murah2 jer.

    BalasPadam
  5. BG79, kalau terjumpa yg murah2 inform aku, teringin jugak ada sekeping dua buat koleksi...gila apa nak bayau sampai 14 ribu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya ada syiling yasin 30 jenis. Kalau jumlahnya ada 115 syiling yasin. Saya mau jual RM 400/syiling. Anda berminat hubungi +6281360595529

      Padam
    2. asalammualaikum sahabat.....
      kalau nak jual duit yassin tu....
      boleh lah call sy atau wechat n whatupp
      0102206672

      Padam
  6. tapi nak kena hati-hati gak, benda ni pun ada yang "re-produce". Disebabkan permintaan terlampau tinggi, ada pihak yang nak untung mudah..buat balik. Aku pernah jumpa di pasar malam Ampangan, Seremban..depa jual sebesen macam-macam jenis, harga dari RM30 je setiap satu

    BalasPadam
    Balasan
    1. ya belanr. Sangat mudah menandakan yang re-produce dengan asli. Jika yang asli koinnya sangat tua dan tidak seperti syiling baru.

      Padam
  7. opps...aku terbuat ulasan kat atas pakai account wife aku lak..sorry geng! hehe

    BalasPadam
  8. Nazri, ko dah try pake Wang Yassin ni 'tarik wang' ke?!

    Entah pernah ke org berjaya 'tarik wang?'!

    BalasPadam
  9. zam,no problem aku boleh belikan,ko bayar modal jer.

    BalasPadam
  10. aku tak penah pakai coin tu untuk tarik duit..aku tak percaya tu semua prof..semua tu tipu laaaa..aku simpan pun,untuk kenangan jer..

    BalasPadam
  11. Saya mempunyai koleksi Syiling Perak Yassin Tujuh, Syiling Bahtera Nabi Noh dan Koleksi Duit Seringgit Malaysia Lama untuk dijual..Harga boleh dirunding..

    :SYILING PERAK YASSIN TUJUH
    :SYILING BAHTERA NABI NOH
    :KOLEKSI SYILING SERINGGIT LAMA

    Sila hubungi 012-4665574 ( Othman )

    BalasPadam
  12. aku pon ada gak 1 tp aku 2 pon dari arwah tok wan aku pnya.....aku x taw brapa byk syiling 2 kt dunia ni pon x taw...

    BalasPadam
  13. saya ade syiling yaasin 7 , yaasin 9 dan wali 7. jika berminat hubungi saya - 0199000995

    BalasPadam
  14. tak silap aku yang orang beli dgn harga mahal bukan nak beli duit tu, tapi kadam yang menjaga duit tu..bukan semua duit tu ada kadam.

    kalu duit tu kosong, bodohla orang yang beli sampai berpuluh ribu..

    nak tahu ori ke tak, tengokla dia hasil tangan atau dicop mesin... zaman dulu mana ada mesin untuk mengecop duit..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Benar. Dan jika ada syiling yasin yang sama, jika di perhatikan dengan teliti maka terdapat perbedaan masing-masing. Karena dibuat dengan peralatan yang masih sederhana jaman dahulu.

      Padam
  15. aku ada duit yassin perak...tapi gambar org tua cari air yg comfuse dia pakai seluar bukan kain lan jebat

    BalasPadam
  16. duitdinar2011.blogspot.com

    BalasPadam
  17. salam, perkenalan en nazri dan kekawan suma
    saya selalu lawati laman ni,tapi sekadar membaca catatan sahaja, baru sekarang berani join club en nazri. saya juga pengumpul banknote.untuk pengetahuan en nazri dan kekawan suma(tak ramai yang tahu)50sen bunga raya ada wau turun(bukan wau naik)susah untuk dijumpai.bolehlah cuba mencari....semoga berjaya.

    BalasPadam
  18. koin yasin kupu kupu anda ada dikatalog atau buku joe cribb "java, bali dan the malay peninsula"
    koin kupu kupu anda koin malay peninsula terbuat dari logam timah putih(TIN)
    mudah mudahan informasi ini berguna, terimakasih.

    BalasPadam
  19. saya juga ada coins n notes lama.antaranya duit sepanyol,straits sttlemnt,rajah brooks.brminat cal01119620973 wan purba ropewalk bagan

    BalasPadam
  20. saya ada simpan 2 keping duit syiling Yasin 7 dan 9..dah lama simpan..x tahu nak buat apa..sekarang terfikir nak jual...kepada yg berminat sahaja..call no 0122926272

    BalasPadam
  21. saya ada simpan syiling 7 wali

    BalasPadam
  22. salam....saya ae memiliki siling yasin 7...kalau saya nk jual,brape harge nye??saya xbrani nk simpan barang2 lame ni....

    BalasPadam
  23. Salam semua... saya ada syiling Bahtera Nabi Nuh dengan Yassin 7.... kalau nk jual berapa agak-agak harga dia??? 012-5618131

    BalasPadam
  24. Salam.. saya ade syiling yasin 7... siapa berminat sila call 012-2778454

    BalasPadam
  25. saya ada pelbagai duit syiling antik.. termasuk syiling yasin..kalau sapa2 berminat call saya 0174417759.. saya jual murah jeww..

    BalasPadam
  26. hello ...
    saya bukan penggumpul duit syiling lama yang tegar tp dalam simpanan saya ada yasin 3, yasin 5 dan yasin 7. duit syiling ni pernah hilang dalam simpanan lebih kurang setahun mungkin kerana saya tidak menjaganya dengan baik tiba2 setahun kemudian anak jumpa duit syiling ni atas tempat letak kasut depan pintu keluar rumah (dalam rumah) pelik siapa yang ambik dan siapa yang pulangkan masih menjadi tanda tanya. saya memnag tak percaya benda2 tahyul... tapi persoalan masih bermain dalam pikiran saya

    BalasPadam
    Balasan
    1. asalammualaikum sahabat.....
      kalau nak jual duit yassin tu....
      boleh lah call sy atau wechat n whatupp
      0102206672

      Padam
  27. Sy ad syiling yasin 7.arwah.ayah pny.klu mau meh la cini

    BalasPadam
  28. I GOT DYNASTY COINS FROM CHINESE. PRICE RM50.000 , GOLD COLOUR, HEAVY AND BIG COINS.

    BalasPadam
  29. HOW CAN I UPLOAD THE PICTURES? ANYBODY KNOW ANY BUYER?

    BalasPadam
  30. assalamualaikum, saya ade 3 keping duit yasin 7.. 3 keping hanya 25ribu.. berminat sila dail. 0175017482.. anuar. gambar duit ni di profile sy, area perak dialu2 kan, face 2 face

    BalasPadam
  31. Is there anyone interested in old Malaysian Seratus Ringgit 100 call 016-2871964

    BalasPadam
  32. sesiapa yg mempunyai syiling yassin 7 bergambar seorang kadam tua dan empat bintang di sekelilingnya,sila hubungi saya secepat yg boleh..kalau ada lebih daripada satu..sila berjumpa saya face to face..insyaallah anda boleh menjadi jutawan..0107007403

    BalasPadam

Related Posts with Thumbnails