Isnin, 8 Mac 2010

Duit $100 Siri Pertama ( Sa-Ratus)



Wang kertas ini merupakan wang kertas $100 keluaran pertama negara kita. Ianya dikeluarkan pada tahun 1967. Perhatikan penggunaan bahasa lama kat muka depan duit terserbut, Sa-Ratus. Memang unik kan. Saya dah lama dok cari duit nie,biasanya harga notes nie tak kurang dari RM600. Memang sukar nak dapat murah,tapi yang ini saya hanya beli dengan harga cuma RM400 jer. Murah bukan..dan jutaan terima kasih kepada sahabat saya, Cik Putri coz tolong dapatkan notes nie kat saya. Kualiti notes nie dalam Fine jer. Ader kesan celulosetape kat bahagian bawah notes tu. Yang lain semuanya ok.
Dengan berjayanya saya mendapatkan duit nie. Maka lengkaplah koleksi duit $50 dan $100 saya dari siri pertama hingga ke 3. La nie saya kena mulakan pemburuan untuk mendapatkan duit $50 dan $100 siri ke empat lak.Yang $50 tak le mahal sangat..tapi kalau $100,harga agak memeningkan kepala la..mcm mana nak cari yang murah yer...huhuhuhu..tapi kalo ader sapa apa yg nak jual murah2 tu,harap bg tau kat saya lah yer..saya akan beli jika sesuai dengan harganya.

10 ulasan:

  1. nazri...tu lah ertinya kawan.

    BalasPadam
  2. yup..kawan yang banyak membantu..nie pun dok tolong dapatkan duit ngan harga murah untuk aku lagi nie...cuma budget jer yg takde la..huhuhuhu

    BalasPadam
  3. Dan kawan yg banyak mencarut & megurat!

    prof007

    BalasPadam
  4. hahahaha..guyz jer yg banyak dok ngorat amoi.

    BalasPadam
  5. nazri...salah ayat tu,sebenarnya aku yang di ngorat....hahahaha.cobaaaaan....

    BalasPadam
  6. nko pakai minyak apa guyz,sampai amoi dok ngorat nko..kongsi la skit nak aku..hehehehe

    BalasPadam
  7. Salam. En. nazri.
    Tahniah. dah ada blog makin ligat plak hang kumpul notes dan coin ni yek?
    Semoga berjaya memperbaiki koleksi yang ada.

    BalasPadam
  8. thanks lunaticg..

    bila ader blog nie,kena la updates selalu..so mmg kena tambah koleksi la..itu pun ikut kemampuan la..kalo takde budget,nak buat mcm mana.

    BalasPadam
  9. SYILING 100 ringgit lama..
    gambar tunku abdul rahman..
    emas...

    berapa harganya?

    BalasPadam
  10. kwn ada rm10.00 yg asli tapi x tau brape nilainye srkg-farid kulaijaya

    BalasPadam

Related Posts with Thumbnails