Isnin, 24 Mei 2010

Telefon Bimbit Lama, Generasi ??






















Apa yang anda lihat ini adalah telefon bimbit yang pernah ada kat negara kita dulu. Mungkin ada diantara pembaca yang pernah melihat atau memiliki telefon bimbit jenis ini. Jika tak salah saya,mungkin ini merupakan antara generasi terawal telefon bimbit kat malaysia. saya dah try tanya kat pakcik google...tapi takde maklumat pun,tak jumpa kot. Dulu telefon bimbit kat malaysia bermula dengan nombor 010. Selalunya orang panggil ngan panggilan telefon atur. Jika para pembaca tarikh kat telefon tu. Ianya bertarikh bulan Mei 1988, jadi telefon ini telah pun berusia 22 tahun. Teknologi makin berkembang,dulu telefon bimbit,bukan setakat leh baling anjing.Gajah pun leh mati..hehehehehe. Selalunya telefon bimbit nie diletakkan di atas kereta coz ianya menggunakan elektrik yang banyak kot. Ianya ada mempunyai arial yang agak panjang,tapi yang saya punya ini dah hilang entah ke mana. Jika ada pembaca yang mempunyai sebarang maklumat,leh la kongsi ngan saya. Rasanya harga telefon ini waktu dulu,memang agak mahal.Berapa harga sebenar,saya pun tak tau la..ada sapa sapa yang tahu tak??

6 ulasan:

  1. thanks alynn..telefon ni milik arwah ayah saya.

    BalasPadam
  2. atur ni kalau x silap dalam gua pun leh dapat line....

    BalasPadam
  3. tapi yang tau,kalau dalam hutan pun leh dapat line..itulah istimewanya atur nie...

    BalasPadam
  4. kalau tak salah aku dulu Tokey getah kat Kg aku ada pakai ATUR ni..no awalan dia kalau tak salah aku 011..pastu baru Celcom muncul dengan 010..

    BalasPadam
  5. saya meminati barangan lama...yg paling sy suka kereta lama tahun 70 an..

    BalasPadam

Related Posts with Thumbnails