Isnin, 23 Ogos 2010

Malaya & British Borneo $10 Big A, Duit Kerbau Bajak 1961.








Wang yang anda lihat ini merupakan wang yang dikeluarkan pada tahun 1961.Sebelum ini saya telah pun post tentang wang ini sebanyak dua kali.Namun pada kali nie,ianya agak berbeza sedikit kerana pada kali nie prefix notes ini ialah BIG A. Bilangan notes Malaya dan British Borneo yang mempunyai prefix Big A adalah amat sedikit cetakannya. Jadi ianya dikatakan dalan kategori Rare. Harga sekeping pun agak mahal,yang paling murah pernah saya jumpa ialah RM700 sekeping untuk kualiti Fine atau gFine. Tapi notes yang anda lihat ini ada kesan koyak pada sebelah bawahnya,jadi saya dapat dengan harga yang murah,cuma RM280 jer..murah bukan..untung..untung..sebelum nie,saya pernah beli yang small "a" dengan harga RM200..jadi anda fikir fikirkan lah,betapa murahnya notes nie..memang sukar nak dapat dengan harga sedemikian rupa..inilah dikatakan rezeki. Buat masa nie,saya nak cari yang BIG B la pulak..tapi harga masih lagi ribu ribuan..mana la tau,kot2 ada rezeki jumpa yang ratus-ratus je.


13 ulasan:

  1. woo... untung2... dapat yang BIG A... tapi syg, cm nmpk ketara pulak yg hujung tuh.. tu kesan gigit anai anai ke or terbakar?

    BalasPadam
  2. mmg sayang coz ada kesan koyak tu...nampak mcm kesan terbakar jer.kalau tak nak koyak ada gak dijual,tapi harga RM700..agak mahal,taj mampu la nak beli.

    BalasPadam
  3. saya ada menyimpan siling one cent malaya and borneo tapi masi laku tak?

    BalasPadam
  4. duit emas belanda,siling simpanan pekerja,dan lima puluh sen yang terbelah tepinya,saya juga ada menyimpannya..

    BalasPadam
  5. tanpa nama..syiling one cents tu,jika nak jual harga bawah RM10 jer..lima puluh sen tu pun,harga tak mahal.duit emas belanda tu,saya kurang pasti la..siling simpanan pekerja tu mcm mana?? apa kata awak antar gambar pada saya, environ_79@yahoo.com.my kalau menarik,saya berminat untuk membelinya.

    BalasPadam
  6. saya dah jumpa laman web awak lain-lain koleksi tak ada ke

    BalasPadam
  7. saya ada duit syiling lama RM1 tahun 1959 - 1979..yang dua puluh tahun...yang berminat boleh la...

    BalasPadam
  8. salam 1 malaysia saya ada memiliki duit syiling 1 CENT,BRITISH NORTH BORNEO CO,tahun 1891, dan syiling 1 CENT, GEORGE VI KING EMPEROR,COMMISSIONERS OF CURRENCY MALAYA,tahun 1945.berminat tel 0199287708.

    BalasPadam
  9. salam … saya ade syiling malayan borneo 20 sen ( 1961 dan 1957 ) , 10 sen ( 1950 – kepala king edward iv) , malayan borneo 50 sen ( 1961) , rm 1 ( 1969 – dymm spb tuanku ismail nasaruddin shah) , syiling china era Chien Lung ( 1736-1795) , duit hongkong – 1 dolar ( 1979) , 20 sen( 1977) 10 sen ( 1988) , duit singapore (- 10 sen ( 1968) , 20 sen( 1967 dan 1987)…. sesiapa yang berminat sila hubungi 0122559640……

    BalasPadam
  10. salam, saya ada duit syiling hong kong 10(1994) & 5 dollars(1993).RM200 siapa cepat dia dapat. call 0128323486

    BalasPadam
  11. Salam saya mempunyai duit syiling borneo setengah sen tahun 1891...sesiapa yang berminat sila call 0168066151. Terima kasih.

    BalasPadam
  12. King George The Sixth. Comm of Cur Malaya.
    Tahun 5 sen dan 10 sen tahun1950 dan 20 sen tahun1948.
    Sila email: azharzjr@gmail.com. atau sms 0172858219. salam..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Duit 10sen 1950 2 brp harga bro?

      Padam

Related Posts with Thumbnails