Khamis, 20 Januari 2011

Duit Sa Puloh Gambar atau Watermark Agong

 Tajuk entri kali ini memang agak menarik juga. Lagipun dah lebih satu minggu saya tak sempat nak update blog ini. Terlalu sibuk dengan tugasan dan keje yang diamanahkan. Jadi terpaksa lupakan untuk berblogging untuk sementara waktu.Ini pun nak rehat jap,dah malas nak mengadap keje..penat.
Duit sapuloh gambar agong ini memang menjadi idaman dan kegilaan sesetengah orang. Ramai sangat yang mencari wang yang semacam ini. Sebelum ini pun saya pernah juga menerima panggilan bertanyakan wang ini,namun pada ketika itu saya takde lagi koleksi wang ini. Jadi sekarang saya dan pun memperolehi sekeping wang sapuloh gambar agong. Ianya menrupakan pemberian seorang sahabat dari Terengganu. Beliau ada 2 keping wang ini. Saya dapat sekeping. Tapi ingin saya jelaskan disini,bahawa wang ini adalah PALSU dan PALSU. Bank Negara Malaysia tak pernah pun keluarkan wang jenis nie yang mempunyai watermark atau tera air gambar agong. Bila wang ini dah sampai kat tangan saya,sekali tengok pun dah tau yang wang ini memang sah PALSU!!
watermark gambar agong pun tak berapa jelas disebabkan ianya palsu. Dengar kata wang ini boleh digunakan untuk upacara tarik duit. Entah betul ke tidak,saya pun tak pasti la.
 Gambar atau watermark agong tu leh nampak pada sebelah kanan gambar kat atas ini. Tapi memang kurang jelas kerana ianya duit PALSU.
Silver tread atau benang perak tu,memang lain dari duit sapuloh yang asli.

101 ulasan:

  1. Salam Tuan.
    Terima kasih kerana berkongsi. Walaupun palsu tapi duit ini tinggi nilainya sebab ada ramai orang yang mencarinya untuk tujuan judi dan ingin cepat kaya. Duit ini juga bukan untuk collector macam kita.
    Tahniah juga sebab koleksi rare tuan makin bertambah.

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya ada duit 1 sen brunei 1994...jika berminat call 0122421726

      Padam
  2. salam nazri,
    duit ni mahal mungkin sebab line emas tu emas betul kot hehe

    BalasPadam
  3. lunaticg: dah ramai sangat yg dok tanya saya ttg duit sapuloh agaong nie.jadi saya pun cari gak la,akhirnya sorang sahabat nak bagi free jer kat saya.untuk saya simpan.tu yang leh tunjuk kat sahabat kolektor yang lain.walaupun ianya palsu tapi menjadi pujaan para mereka yang nak cepat kaya kan..hehehehe
    mnfaj: mahal sebab duit yg asli mmg tak wujud..hehehehe yg ada semuanya palsu mcm yg saya ada nie la.

    BalasPadam
  4. salam...
    saudara, jika tidak keberatan boleh x sy nk tanya kat mama saudara beli atau jual duit2 lama ni??
    sbb sy rasa saya mcm nk jual beberapa keping duit syiling RM1 lama yg mmg susah nk jumpa skrg n...contohnya duit syiling RM1 yg ada gambar tun hussein onn...

    BalasPadam
  5. w'salam adib..
    jika nak jual duit syiling lama tu..leh try list kat mudah.my kat sana ramai buyer..cuma kena letak harga yg munasabah la..kalau letak harga tinggi,nanti takde org lak yg nak beli.

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalau nak jual shiling spain lame buleh tak??|
      -carolus 1111-taon 1790
      kalu ade kontexs fb cye je..
      faizal jai L.. tq

      Padam
  6. Salam tuan.. nak tanya.. no siri bermula ZA014... bagi duit RM50 keluaran khas sambutan 50 thn kemerdekaan tu duit replacement ker..tq

    BalasPadam
  7. w'salam..
    jika duit RM50 zeti,prefix bermula dgn huruf Z.mmg confirm duit tu replacements.

    BalasPadam
  8. salam,
    saya setuju dgn saudara lunaticg. saya pon terkejut gak. dah lame saya menjadi collector. cuma wang sa puloh jenis ini saje yang tak dapat lagi. lagi pon saya baru dapat maklumat. walaubagaimana pon saya akan mencari nya untuk menjadi koleksi yang rare, walaupun palsu.terima kasih kerana memberikan maklumat yang sah.

    BalasPadam
  9. w'salam azid..
    memang ramai yg mencari notes sapuloh agong nie..dan ada sorang kolektor yg mempunyai notes nie,dan bermacam macam lagi coin yg tak penah dikeluarkan oleh BNM..tapi coin mcm nie lah yg sering kali dicari oleh golongan tertentu kerana semuanya ingin cepat kaya..hehehehe

    BalasPadam
  10. Salam ...melalui pemerhatian aku duit ini adalah palsu. Contohnya duit sa puloh watermark Agung nombor siri 007902. Telah berkali diiklankan di mudah.com Lelong.com dan blog yg lain2. Yang pasti penjual (mungkin sekumpulan) menggunakan nama samaran saperti shah / farin / rezza /zaim dan nombor henpon yg berbaza/ Apapun duit ini tidak 'bertukar tangan' walaupun dikatakan mempunyai nilai mistik.

    BalasPadam
  11. sy berminat duit sa-puloh tu, bolehkah Tuan mencarinya untuk sy simpan sbg koleksi peribadi,Terima kasih.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam En. Azman sy ingin menjual duit sa-puloh dengan harga yg munasabah. En boleh buka harga

      Padam
    2. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
    3. salam tuan sy pun ada...

      Padam
  12. saya nak jual duit2 syiling lama2 yg saya ada...

    -ELIZABETH ll 1989 (TWENTY PENCE)
    -ELIZABETH ll 1977 (NEW PENCE)
    -ELIZABETH ll 1987 (ONE POUND)
    -15 HIJRAH 1401
    -RM1 TUNKU ABDUL RAHMAN PUTRA
    -RM1 TUN HUSSEIN ONN
    -SING-KIANG (TEN CASH)
    -SINGAPURA (FIFTY CENTS)
    -SINGAPURA (TWENTY CENTS)
    -SINGAPURA (TEN CENTS)
    -THAILAND (5)
    -THAILAND (1)
    -INDIA (1 RUPEE 2001)
    -INDONESIA (RP100 1996 & 1998)
    -50SEN (1971,1973,1978,1981,1986)
    -20SEN (1967,1968,1969,1971,1976,1981)
    -10SEN (1968,1973,1977,1978,1981,1982)
    -5SEN PARLIMEN (1967 & 1988)

    kalau x ada dalam list yg anda mahukan boleh sms sy duit syiling yg mcam mana anda mahukan...
    sy boleh cari lg,jika berminat boleh sms sy di no 017-6665549.

    harga boleh tawar2,tuan puan mst puas hati..

    BalasPadam
  13. salam...
    sesiapa ade bayer tok duet SA-PULOH bayang ajong duet alam bunian di per buat dri kulit jikang putih...
    sesiapa brmnat boleh call sy 0173409278

    BalasPadam
  14. Saya ada sekeping syiling 50sen yang besar dan 230 syiling Rm1 warna mas. Ada sapa2 nak ka?

    BalasPadam
  15. wira sya cri syiling rm1 warna emas tahun tahun 1994 dan 1996. Email sya harga di kuroneko_337@yahoo.com.my tq.

    BalasPadam
  16. hah palsu!!..but it's so real..,bijak btul org yg mbuatnya...

    BalasPadam
  17. nak berkata-kata juga...

    cuba tuan check duit tersebut dibawah infra light...kalo xda bahan, g je supermarket pinjam jap infra light...sahih atau tak xtahu lah, tuan da check dgn bank negara?... mistik sungguh mereka nie, kalo betul xda nanti kita print out bebanyak sedemikian rupe untuk mereka okay

    BalasPadam
  18. Tanpa Nama berkata...

    wira sya cri syiling rm1 warna emas tahun tahun 1994 dan 1996. Email sya harga di kuroneko_337@yahoo.com.my tq.


    salam.dengan saya ada syiling tahun 1994
    sms 0194544269 kamal.tq

    BalasPadam
  19. saya nak tolak duit sa-puloh ringgit original....harga Rm250000.....harga bole runding....please call 010-4335399

    BalasPadam
    Balasan
    1. dah kata dah ka atas... duit memang palsu dan anda memang mangsa penipuan

      Padam
    2. saya memepunyai duit sa-puloh ringgit yg mempunyai bayang kepala harimau.berminat kol 0142108465

      Padam
  20. semekom semua....

    ader sesaper nk jual SA-PULOH gambar agung-agung x....
    harga biarlah munasabah skit....
    bleh mail ke sy....gam.bang@yahoo.com...
    or msg sy ke 01112180741

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya ada duit tu . but tempat parents saya . call saya kalau mau . 01131623779

      Padam
  21. Dalam Koleksi saya

    DEI GRTIA CAROLUS IIII 1808
    20 CENT STRAITS SETTLEMENTS QUEEN VICTORIA 1901
    10 CENT STRAITS SETTLEMENTS QUEEN VICTORIA 1894
    10 CENT QUEEN ELIZABETH THE SECOND 1961 (MALAY/BRITISH)
    5 CENT QUEEN ELIZABETH THE SECOND 1958 (MALAY/BRITISH)
    TWENTY PENCE ELIZABETH II 1982

    BERMINAT BOLEH CNCT: 0175037236

    BalasPadam
  22. salam ..
    setiap yg dicipta mempunyai "keindahan" yang tersendiri. secara logik..mmg bagi saudara duit ini palsu....tapi sudahkah saudara kaji semula..untuk apa ia dicipta atau dari mana asal usul duit ini? saya juga mdapat info yg sahih BNM tidak pernah mgeluarkan wang sapuluh dgn watermark agong...tapi watermark harimau memang banyak.(saya pun ada kalau nak tukar suka sama suka)..jika saudara tidak percaya, untuk apa saudara mencari dan menyimpannya?jika saudara ingin tahu kebenaran dan nilai keindahan wang sapuloh ini, kita boleh cuba dan saya sendiri akan membawa saudara berjumpa dengan org yg pakar itu...ya, bulan Muharram inilah masa yg sesuai...

    BalasPadam
  23. ang MALAYSIA (saya ada 1971 RM 5 TUNKU ABDULRAMAN RUTERA AL-HAJ)(50 sen,20 sen,1 sen,,,1971)(50 sen,20 sen1 sen,,,1976)(RM 1 ulang tahun ke 25 kumpulan wang simpanan pekerja,,1977)(RM 1 NINTH SOUTHEAST ASIA GAME,,1948)(COMMISSIONERS OF GURRENCY MALAYA)
    Wang BRUNEI(SULTAN OMAR ALI SAIFUDDIN III,,berparit,50 sen,20 sen,10 sen,5 sen,tahun 1967)
    (SULTAN HASSANAL BOLKIAH ,,berparit,50 sen,,1989,1984,1979,1971)(20 sen,,1987,1984,)(10 SEN,,1987,1983,1980)(5 SEN ,,1981,1976)
    Wang SINGAPORE((20 SEN,1972,)(10 SEN,,1978,,1971)
    Wang HONG KONG (Five dollars ,1984)(one dollars 1978)(Fifty Cents,1973),
    (THE COMMEMORATE THE CORONATION OF H.M QUEEN ELIZABERTH II, 2ND JUNE 1953)
    Kalau sesiapa berminat hubungi saya ke nombor 0135677207

    BalasPadam
  24. Salam semua.. saya ingin menyatakan bahawa ada seorang hamba Allah yang ingin membeli wang kertas sa-puloh ringgit yang watermark agung.
    Harga yang ditawarkan RM200K .. kalau ada yang nak jual sila hubungi saya di
    amalan66705@yahoo.com.my

    segera... sebelum 31.12.2011

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya ada duit 1sen brunei 1994...sesiapa yang ber minat...boleh call no 0122421726......(anwar)

      Padam
  25. saya nk jual duit shiling 20cent thun 1948..duit shiling rm1 warna silver rancangan malaysia ke empat..gambar tun husein onn
    hrga bleh dirunding..no tlifon sy 014-8420609

    BalasPadam
  26. sye tgh ksesakan duit skang ni...sape2 yg nk bli koleksi duit lame 1 album sye bley jual rm3k. included with currency memorial coin and foreign coin
    0199896533

    BalasPadam
  27. semekom semua....
    sy berminat utk melihat sendiri duit y dicari oleh semua orng ni.
    ader sesaper nk jual SA-PULOH gambar agong x....
    harga biarlah munasabah skit....
    blh hubungi sy d slamberje_oag@yahoo.com @ 013-3033413 faiza

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
  28. salam tuan saya ada duit syiling tahun 1901 one dollar .

    jika tuan berminat talifon lah saya
    0125093410
    izhar

    BalasPadam
  29. salam...saya membuka simpanan lama dan menjumpai sekeping wang RM1 yg sedikit lusuh tetapi agak lama pada pandangan saya...

    Ejaan GABENUR dibawah tandatangan.

    no siri M/10 677304

    Dibahagian belakang duit tertulis
    "BRADBURY WILKINSON C# L# NEW MALDEN, SURREY ENGLAND"

    # = unknown word

    Jika berminat..blh hubungi saya Aizat Zakaria
    013-2664979

    BalasPadam
  30. SY ADA SYILING LAMA SEBESAR TAPAK TANGAN BUDAK.ADA TULISAN YASIN DAN ORANG DULU2 PEGANG PEDANG..KEPUNYAAN ARWAH..SY NAK TAHU TU DUIT APA DAN N ILAI DIA?CALL SY 0164441591

    BalasPadam
  31. sesiapa yang ader duit sa-puloh ringgit gambar agong. Boleh sms saya. Harga biar logik sikit. sms - 019579794

    BalasPadam
    Balasan
    1. cmana nak sms no xckup tu..huhuhu...saya ada duit sa-puloh dan juga se-puluh ringgit gambar agong..berminat.email saya jeb_7222@yahoo.com.sg...

      Padam
  32. sape ada duit 50 sen yg ada line tgh thn 1971...tgh cr utk simpanan...br jumpa tahun 1967 je...email Mohdsukrimdrazali@yahoo.com...klu kena harganya sy ambk...

    BalasPadam
  33. salam..ak ade nk jual duit syiling lame 1cent ,straight settlement 1891,victoria..,duet daun pisang(duet zman jepun) ten dollar..bminat bley hubungi kt no 012-2622368..harga bley drunding..

    BalasPadam
  34. Sya mempunyai simpanan wang kertas lama sa-puloh watermark kepala harimau,keluaran Thomas De La Rue&syilling yasin7
    Berminat boleh sms 0126940221

    BalasPadam
  35. SAYA ADA DUIT RM SERINGGIT TAHUN 1958.
    BESAR SYILINGNYA
    SAYA INGIN MENJUAL NYA
    BERMINAT SILA SMS SAYA
    010-4345031

    BalasPadam
  36. salam semua

    sesiapa yang ada duit sapuloh ringgit bayang agong yang mahu jual bolehlah email pada saya harganya. Kalau boleh biarlah harga sepadan dgn nilainya. Jgn terlampau tinggi sangat

    mal2011@yahoo.com

    terima kasih.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya ada duit sa puloh recplement b/19 262582
      Tandatangan tun ismail mohd ali
      Cetakan thomas tru
      Harga bka 3k paling kurang 1800
      Berminat whatsapp sy di 0177527986

      Padam
  37. saye ade duit syiling 10cent taun 1897,tp xnak jual n hanya nak bg taw je kt korang yg saye sedih koz dah ilang.... geram geram geram

    BalasPadam
  38. salam , saya ada beberapa keping duit syiling yasin 7.. di antara nya , yasin nabi nuh , yasin gagak , yasin wali 7 , syiling ibu yasin , syiling allah & muhammad ,yasin 7 rama rama ..
    yg lain tak tahu nama . ada sekeping syiling jawa kuno .
    kalau berminat call 0174517397 & 0124918980

    area pulau pinang .. terima kasih :)

    BalasPadam
  39. aslmkm sy ada coin carolos perak tahun 1776,1796,1793 dan 1793 berminat call sy 0196699546

    BalasPadam
  40. Saya Ada duit syiling liberty of America thn 1799 bermnat hubungi saya 0124498446.

    BalasPadam
  41. Saya ada pin baju gergasi tembaga tahun 1925 USA buatan tangan harga boleh runding tel . 012 6939493

    BalasPadam
  42. salam sy ade duit syiling semperne ulang tahun ke25 kumpulan wang simpanan pekerja malaysia rm1 tahun 1976.... n satu gali. syiling malaya and british borneo 1 sen 1961....klau berminat bleh call atau msj sy . no hp 0192006954. kamal

    BalasPadam
  43. Sy nk letgo syiling Ireland and elibeth... Syiling 10 cen pun ade

    BalasPadam
  44. slm..sy ade duit gth 1picul sarawak thn 1941...berminat sms sy 0127604813

    BalasPadam
  45. SLM... SYA ADA GOLD COIN LIBERTY TAHUN 1906, SIAPA BERMINAT PLS WHATSAPP SYA DENGAN NO HP +6738788194...

    BalasPadam
  46. a,kum saudara nazri saya dari perak ada mempunyai syiling 10 sen parlimen tahun 1976 n 1079 berapa nilainya di pasaran?

    BalasPadam
  47. saya ad duit syiling emas rm1 tahun 1990-1996 berminat hubungi
    0177630224

    BalasPadam
  48. salam semua

    BalasPadam
  49. saya ada syiling lama victoria.thun 1888.berminat tel 0127811805

    BalasPadam
  50. saya ada duit sa puloh lama watermark harimau berminat tel 0142232473

    BalasPadam
  51. Bodoh!!!!
    DA BGITAU PALSU..BANGANG!
    BERMULA LGI KEBODOHAN MANUSIA MENCARI BENDA TAHYUL MAHYUL.
    FIKIR PAKAI OTAK.KLAU BNM X PERNAH KLUAR KN,JADI BNK MNA NK KLUARKN?DI BODOHKAN BOMOH SAJA KOE.DUIT BUNIAN?TAK KAN BUNIAN NK CETAK WANG SAMA DENGAN KITA?MMG UJUD,TAPI PALSU BODOH!!!!!!!
    MAHU CEPAT KAYA,USAHA..
    KALAU ADA YG BWA SAPULOH CAP AGUNG...AKU BELI BIAR BRAPA..ASALKAN BAWA GABENOR BUNIAN JUMPA DAN PENGESAHAN DARI BNK NEGARA BUNIAN..ADA BERANI?

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya ada ,bloeh dapat numbor telepon anda?

      Padam
  52. saya ada se-puloh watermark agung..ada yg brminat.hubungi 0127811805..

    BalasPadam
  53. Sy berminat menbeli duit lama sa-puloh bayang agong mengadap...sms sy 013 5075125

    BalasPadam
  54. Sy berminat menbeli duit lama sa-puloh bayang agong mengadap...sms sy 013 5075125

    BalasPadam
  55. saya ade syiling 50 sen burnei 1971 berapekah harga nya

    BalasPadam
  56. saya ada coin 1sen brunei 1994...sesiapa yang berminat call no tel:0122421726\0176992890(ANWAR)......

    BalasPadam
  57. saya ada coin 1sen brunei 1994...sesiapa yang berminat call no tel:0122421726\0176992890(ANWAR)......

    BalasPadam
  58. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  59. ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA..
    SESIAPA ADA DUIT SA-PULOH BAYANG AGONG,BOLEH CALL OR WSAP SAYA UNTUK KEREZEKIAN,LOKASI DI UTARA 017-2189628 EN SALMAN

    BalasPadam
  60. Sila LIKE page Facebook saya 'Niqsan old coins & notes' saya juga mempunyai SA-PULOH 777777 & SEPULUH 777777 untuk dijual 2 keping sekali. Boleh WhatsApp saya di nombor 013-888-8983 & saya akan ada di BERJAYA TIMES SQUARE pada 27hb March 2015 hingga 29hb March 2015.

    BalasPadam
  61. Salam saya ada duit sapuluh dengn satu ringgit tnda tangan tan seri abdul aziz taha nk jual 20k berminat pm saya dua2saya kasi 0148186290

    BalasPadam
  62. Maaf klau lari tajuk...sy ada syiling maal hijrah 1401 dan syilng 7yassin...harga boleh bincang..untuk gambar leh wassap Sy 0162532058 shazlee

    BalasPadam
  63. Assalam..dicari duit SA-PULUH bayang agung...unk proses dengan segera.
    0164666175

    BalasPadam
  64. Assalam..dicari duit SA-PULUH bayang agung...unk proses dengan segera.
    0164666175

    BalasPadam
  65. sy ada duit sa-puloh color merah watermark Harimau... memang original...RM 30k..whatsapp 01115730599

    BalasPadam
  66. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  67. Assalamualaikum, saya ada duit sa,puluh ringgit malaysia mahu jual walauporn murah sesiapa bermi

    BalasPadam
  68. Assalamualaikum, saya ada duit sa,puluh ringgit malaysia mahu jual walauporn murah sesiapa bermi

    BalasPadam
  69. Assalamualaikum, saya ada duit sa,puluh ringgit malaysia mahu jual walauporn murah sesiapa bermi

    BalasPadam
    Balasan
    1. waalaikumsalam tuan kita del wsap 0165099565 . kita lanjut kan d wsap ok.. wslm

      Padam
  70. sesiapa ada duit sa puloh ringgit gambar agong cahaya sbla kiri tu nak jual col 0165099565

    BalasPadam
  71. Assalammualaikum..saya ada duit sa puloh ringgit nak jual..

    BalasPadam
  72. saya ada duit dengan tulisan SA-PULOH RINGGIT tandatangan ismail ali.cetakan thomas de lerue.kondisi ok. no A/11. berminat whatsapp no ni.. 01135569407

    BalasPadam
  73. Saya ade duit syiling liberty 1799 untuk dijual.sp berminat whatsapp 0172558568

    BalasPadam
  74. Saya ada duit sapuloh tanda tangan ismail md ali watermark harimau .
    No contact 0136219907

    BalasPadam
  75. Saya ada duit sapuloh tanda tangan ismail md ali watermark harimau .
    No contact 0136219907

    BalasPadam
  76. Saya ada duit sa puloh dan duit 1 ringgit watermark harimau serta beberapa duit syiling lama untuk dijual
    0185742498

    BalasPadam
  77. Assalam.. saya ada sa puloh watermark agung original. lokasi Melaka. Nak gambar hantar email ke tunggalemas@gmail.com

    BalasPadam
  78. salam sejahtera. bg tuan/ puan yg memiliki barangan antik yg ader keindahan(bukan asmak), tokek, samurai putus paku 5" atau pun duit sapuloh ringgit, whtsp sy di 0146136335, urusan cash ncarry.tq

    BalasPadam
  79. sya ada duit Rp100 indonesia tahun 1996..klau nak sila call 0199494292

    BalasPadam
  80. salam....saya ada duit sa-puloh ringgit malas dh nak simpan...sesiapan nk beli dengan harga murah dipersilakan 0132036102

    BalasPadam
  81. kondisi yang amat cantik rm300 sahaja...0132036102

    BalasPadam

Related Posts with Thumbnails