Khamis, 24 Februari 2011

Straits Settlements $1 Dolar 1915



Wang Negeri Selat ini merupakan  satu koleksi yang saya perolehi hampir 2 bulan yang lepas. Jadi bertambahlah koleksi wang $1 dolar Straits saya nie. Kalau boleh tu,saya nak lengkapkan semua koleksi wang $1 dolar. Buat masa sekarang,saya perlu lagi mencari notes straits $1 dolar tahun 1909,1911,1914 dan 1921. Yang tahun 1921 tu,sering gak jumpa.Cuma masih lagi mencari harga yang berpatutan. Harga notes nie memang agak mahal.Jika harga RM500 tu,kita cuma leh dapat yang kualiti Good atau Very Good jer. Untuk mencari tahun 09,11 dan 14 memang teramat sukar. Kerana saya sendiri pun belum pernah jumpa seller yang menjual notes nie. Rasanya jika nak lengkapkan koleksi nie,mungkin akan mengambil masa beberapa tahun. Tapi jika ada para pembaca mempunyai wang tersebut,harap boleh hubungi saya. saya memang berminat membeli notes tersebut jika kena pada harganya.

7 ulasan:

  1. Wah cantiklah nazri,
    memang collector tegar. hehe
    saya pun baru je dapatkan tahun 1916, tu pun berfikir hampir 1023 kali. hehe tahniah atas koleksi yang cantik!

    mnfaj.blogspot.com

    BalasPadam
  2. Rasanya jika nak lengkapkan koleksi nie,mungkin akan mengambil masa beberapa tahun.

    komen aku:
    nielah cara yang betul untuk collect, pelan-pelan dan tetapkan matlamat, bukan main sapu ajer.

    BalasPadam
  3. fadzly:aku nie tak la tegar sangat,cuma seronok dan puas jika leh lengkapkan koleksi wang straits nie.
    simistri: memang betui cakap hang tu,kalau nak lengkapkan mmg makan masa bertahun tahun..dan mungkin juga impian ini tak akan terlaksana tapi yg penting kita cubakan.

    BalasPadam
  4. serious buyer and net price
    aku nk jual duit lame ..
    1)rm10-kerbau bajak (price :rm4,500)
    2)1dolar malaya -kapal layar waterlow&sons (price:rm2,500)
    3)1 sa-puloh malaysia (price :rm2,500)
    4)sukarno ada kalimah allah gunakan ultra unggu (uv)
    bleh melengkung atas tapak tangan (price :rm2,500)
    5)10sen 1971 malaysia (price :rm2,000)
    6)50sen terbelah (price :rm500)
    7)1sen , 5sen dan 10sen malaya kertas (price :rm1500 utk 3keping)
    8)setengah sen malaya ( price : rm10,000)
    9)10 dollar malaya borneo (price : rm2,500)
    10)5ringgit malaysia belakang ada salib (price :rm1,000)
    11)50ringgit lama dan 50pu-loh malaysia (price :rm3,000 utk 1 kping)
    dan bnyk lagi duit lama malaya dan malaysia yang tidak ditulis di dalam laman ini , smuanya dalam simpanan saya yg diperolehi dari simpanan datuk saya di kampung ..
    loc:kajang selangor ...
    serious buyer only ...
    contact at : EDDY 0173431445

    BalasPadam
  5. sesiapa berminat untuk membeli syiling negeri selat – edward vii king & emperor one dollar 1907 , 1908 . duit syiling ferdin vii dei gratia 1816 . duit syiling carolus iiii dei gratia tahun 1805 .. berminat call 01119936421 .

    BalasPadam
  6. sesiapa berminat mencari duit syiling king edward 1904 sila hubungi nana 012-7191084

    BalasPadam
  7. saya ada simpan syiling straits settlements 5 sen tahun 1926.. agak kelam la ckit..tp masey nampak.. berminat call 0169927160

    BalasPadam

Related Posts with Thumbnails