Selasa, 17 Disember 2013

$100 Dollars Malaya

 Assalamualaikum dan salam sejahtera kepad semua pembaca setia blog saya.Entry kali ini saya menyajikan anda dengan sekeping notes yang memang jadi idaman saya sejak dahulu lagi.Memang dah lama saya medambakan notes ini.Dah lama mencari,cuma agak terkilan kerana bila bertemu dengannya harga terlalu keras..Jadi hanya mampu dengar dari jauh sahaja..

 Notes $100 dollars British Malaya ini saya perolehi dengan pertolongan sahabat baik saya dari Johor.Harga yang dapat pun agak berbaloi,berapakan harganya? Rasanya tak perlulah saya ceritakan kat sini.Kualitinya pula agak memuaskan hati,dah dapat PMG pun..kualitinya Very Fine dengan markah cuma 20 dari 70 markah penuh.Kira ok la tu.Notes $100 dollars nie saiznya memang besar,lebih kurang separuh saiz kertas A4.Memang besarkan..sebab tu lah,notes $50 dollars dan $100 dollars nie lazimnya kita jumpa ada kesan lipatan yang memang boleh dikenalpasti dengan mata kasar.Duit British Malaya nie,kadang kala para kolektor akan sebut BOCOC..iaitu singkatan kepada Board Of Commissioners Of Currency..Notes ini dikeluarkan pada 1 Januari 1942.Terfikirkah anda,apakan yang boleh dibeli pada tahun 1942 dengan nilai $100 dollars???....fikir..fikirkan lah....




4 ulasan:

  1. ish..ish..ish..pandang dari jauh je la :)

    BalasPadam
  2. Tahniah... Patik hanya MAMPU melihat shj... Memang terbaiklah...

    BalasPadam
  3. terima kasih SIfu Fazil dan MGN..dah lama dok ngidam duit ini,dan akhirnya dapat gak memilikinya..

    BalasPadam
  4. saya ada not usd lama $1juta...sila berminat sila email zalsuria4u@gmail.com

    BalasPadam

Related Posts with Thumbnails