Selasa, 12 Januari 2010

Coin Terengganu






Duit syiling yang anda lihat ni adalah syiling emergency issue Sultan Badrul Alam Shah,tahun 1920 rasanya.. Coin yang saya ada ini diperbuat daripada timah.So kualiti yang ada nie,mmg tak elok la. Coz bila diperbuat daripada timah,ianya senang rosak. sebelum ini,saya ada tanya sorang seller dari terengganu,dia ader sekeping coin nie.Bila tanya harga nak jual,memang terkejut giler. Katanya dia dapat coin tersebut dengan menukarnya dengan 60 keping Silver Trade Dolar. Harga sekeping silver trade dolar paling murah pun dalam RM150..so sahabat2 darabkan la dengan 60..mahal betui!!! tapi coin yang saya dapat nie memang murah,hanya RM70 jer..untuk rare item mcm nie..hehehehehe..memang berbaloi. Coin nie mmg sukar nak dapat,seller tu bg tau yang dia ader beratus jenis coin..tapi cuma ader satu jer coin terengganu nie,,so mmg rare item la. Gambar kat bawah tu adalah 'dies' yang digunakan untuk membuat coin tersebut. Coin yang saya ader tu dah kurang jelas.
saya agak hairan dengan harga coin nie,kelmarin (21/01/10) saya ader sms sorang seller dari terengganu. Dia nak jual coin yg sama..cuma kualiti cantik skit la. nak tahu berapa harga dia letak?? RM5000...perghhhhhh...mcm tak percaya la pulak..katanya ader sorang buyer dari Singapore nak beli..dah tawar harga RM3500..tapi dia nak RM5K gak...hairan betui,naper harga coin nie mahal sangat!!!!

15 ulasan:

  1. kalau nak bg jelas hang ikut balik guna marker pen..hehe. Apa pun coin ni memang rare, tak kira apa keadaan pun, cuma hati-hati dgn yg palsu. Yg palsu diperbuat drpd "lead"

    BalasPadam
  2. tul tu fazil....tak kira la mcm mana keadaan coin nie...dah coin rare kan..janji dah ader sekeping..

    BalasPadam
  3. dah ada sekeping pun dah cukup.lainlah kalau modal ada lebih.

    BalasPadam
  4. coin timah memang risky lah dan senang ditiru jugak. banyak pembeli ditipu jugak. kalau boleh pengumpul macam kita cuba elakkan semua coin "hammered' timah. kalau dapat cari satu kat belakang rumah kita tak apalah. hehehehe
    Ah Beng

    BalasPadam
  5. pada penglihatan aku coins ni adalah seperti berikut menurut buku standard world of coins 1901-2000 37th edition 2009 ,

    Ruler: Zainal Abidin III Obv: Legend within beaded
    circle flanked by stars Rev: Value flanked by stars within diamond
    shape within beaded circle and wreath Note: Although dated
    AH1325 (1907), this coin was actually struck in 1920 under Sultan
    Sulaiman. Authorized mintage was 1 million. Beware of thin lead
    counterfeits.

    Date Mintage AH1325 (1907)
    VG-5.00 F-9.00 VF-16.00 XF-45.00 UNC- --

    BalasPadam
  6. thanks ah beng..mmg coin mcm nie ader byk yg palsu..kalau yg palsu tu campuran timah ngan plumbum.thanks for the info makongcipet.tapi kat katalog tu..harga amat murah kan..tak mcm harga kat pasaran..

    BalasPadam
  7. Sye pown na jual gak duit syiling 1967 yg trbelah urh..
    mura jer..
    1 = Rm500 je..
    Spe2 yg berminat sila hbungi sye di no..
    0178621330. Hasrul B Hassan.

    BalasPadam
  8. aku da skeping syiling ni...
    quality better sket la since leh nmpk ag jelas sume tulisan segala tu..
    kalo minat leh kol aku 0137169085
    harga leh runding

    BalasPadam
  9. ada sape2 yg nk beli coin lama yg sama mcm gmbr besar kat atas tu..aku nk jual..kena pd harga,blh ambik.lg satu,duit zaman maharaja jepun yg ada pokok pisang,one dollars..sape nk,contact aku kat 0136813715..nama aku liey..

    BalasPadam
  10. Salam. Saya pun ade duit lame seperti gambar di atas tapi lebih jelas. Kalau berminat dan kena harganya boleh hubungi Mohd. Jalani di 013-9766431.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Minta laluan. Jika berminat sila kunjungi blog saya untuk melihat syiling tersebut di: Drmohdjalani.bligspit.com TQ.

      Padam
    2. Add:Drmohdjalani.blogspot.com

      Padam
    3. Add:Drmohdjalani.blogspot.com

      Padam
  11. salam...sy ada 50sen mile edge ..thn 1969..sy nk jual 900 ja...berminat blh cllatau sms ..0134115887

    BalasPadam
  12. Salam...bos sy ad 3 duit 1 sen timah yg besar tu....ad harga ka
    7

    BalasPadam

Related Posts with Thumbnails