Isnin, 19 Julai 2010

Syiling Lama Kerajaan Johor Katun PusatSyiling yang ada lihat ini ialah syiling lama kerajaan Johor. Ianya berbentuk haxagon,jika ikut katalog Saran Singh. Ia dari kumpulan C, dari kelas V. Ini merupakan maklumat yang diperolehi dari katalaog tersebut.
Observe : A large central dot,sometimes alone and on other surrounded by further dots or a
circle.
Reverse : Usually blank,but some show faint markings or small dots.
Edge : Plain
weight : 1.09 grammes (average)
Diameter : 16 - 17 mm
Composition : Tin (Hexagonal)
Saya mempunyai banyak lagi koleski syiling syiling lama yang belum diterbitkan ke dalam blog lagi. Jadi nanti saya akan berkongsi dengan pembaca semua. Lagipun kalau nak kumpul coin2 lama nie kena ada rujukan yang lengkap.Jika tidak agak sukar nak kenal pasti identiti syiling tersebut. Minggu lepas saya antar sms kepada sorang seller. Dia nak jual syiling lama negeri Kelantan,tapi dia tak tau identiti sebenar syiling tersebut. Dia kata syiling itu dari Arab dan berusia ratusan tahun..yang sebenarnya coin tu dalam tak sampai seratus tahun pun..tapi dah tarikh kat syiling itu menunjukkan tahun hijrah..memang beratus tahun pun la..hehehehehe..
syiling itu dijual kepada sorang buyer dengan harga RM400...memang mahal betui,sedangkan harganya dalam RM70 jer...itu harga kalo saya nak beli la...jadi saper yang rugi dalam hal ini..fikir fikirkan lah.....Moralnya,jika nak beli syiling yang tak pasti tu,kena la ada sikit ilmu..kalau tak nanti rugi..

8 ulasan:

 1. memang penah jumpa,x beli risau palsu.dah dapat info sebegini...takkan biarkan di kebas orang,hehehe.thanks infonya

  BalasPadam
 2. hang penah jumpa guyz....so apa lagi,beli je lah..hehehehe..janji harga murah dah la..

  BalasPadam
 3. harga aku ketepi,yg penting berbaloi.benda macam ni mana nak dapat lagi,bukan senang masuk poket.jgn fikir kerugian modal beli barang.

  BalasPadam
 4. so nko tak kisah la ttg harga yer..tapi mmg berbaloi kumpul duit nie..sukar nak dapat la..kalo kat mudah pun,jarang diaorang listkan.

  BalasPadam
 5. sy ada duit siling 50 sen (beparit) kluaran 1967 n 1968  siapa2 yg brminat leh emil sy nas_lanun@yahoo.com tau hbugi sy di talian 0178650092

  BalasPadam
 6. saya ada duit syiling RM 1 1971 pls contact 0143455345 ROY

  BalasPadam
 7. kalau syiling emas johor sultan abdul jalil ke 2,brapa harga..

  BalasPadam
 8. pada saya la..syiling emas sultan abdul jalil..harganya sekitar RM1200 hingga RM1600 skeping..

  BalasPadam

Related Posts with Thumbnails