Jumaat, 22 Oktober 2010

Empangan Beris,Sik, Kedah. Part I

 Enrty kali nie,nak cerita tentang alam sekitar pulak. Kali nie lawatan ke empangan Beris di Sik. Kami menerima jemputan dari JPS HQ Putrajaya untuk menyediakan laporan mengenai Tasik Beris. Kena buat "Lake Brief". Ianya merupakan satu guideline yang diguna pakai untuk menguruskan tasik atau empangan untuk seluruh dunia. Jadi kat dalam laporan itu,macam macam data la yang kena masukkan. JPS bayar puluhan ribu gak untuk kami menyediakan laporan tu.Lawatan ini dilakukan sebelum bulan puasa lepas.Bukan senang nak masuk kat dalam kawasan.
                                           Inilah empangan Beris,pada waktu ini air kurang.


                                                Yang ni lak,spillway atau alur limpah.
                                                      Alur limpah
 Bersama sama jurutera-jurutera JPS,bukan selalu nak naik bot nie..best gak..hehehehe


                                 Chalet yang ada kat tasik Beris tu,leh la kalau nak rehat-rehat,tapi masih lagi dalam pembinaan.
                                                      Ladang anggur kat tasik Beris.



5 ulasan:

  1. hang mai beris lalu ikut mana? naka nami gulau? atau ikut pendang- jeniang? dekat sgt la dgn rumah aku..naka atau lubok merbau

    BalasPadam
  2. aku pi ikut gurun sik..tapi ari tu balik ikut nami gulau...aku nampak la sign board felda lubuk merbau..nanti aku akan pi lagi sana,maybe bln 11 nie kot.dulu,aku selalu pi sungai batang..ada dusun kat sana..dekat jer ngan tasik beris tu.tapi aku lama dah tak pi,dah tak tau jalan..last aku pi sana,sebelum empangan tu tenggelamkan sekolah rendah kat sungai batang tu..

    BalasPadam
  3. seronok rasanya disitu, menarik!

    BalasPadam
  4. memang menarik iaryylr...tapi kalau leh memancing kat situ lagi best..

    BalasPadam
  5. mai mancing kat sungai jeniang,bulan 2 ni ada pertandingan memancing kat sini(kampung cemara)

    BalasPadam

Related Posts with Thumbnails