Isnin, 26 April 2010

Duit Ayam, Singapore Merchant Token



Duit syiling nie,lazimnya orang panggil duit ayam kerana ada gambar ayam jantan kat coin tu. Ianya digunakan kat Singapore sebagai satu matawang untuk perdagangan. Kalau ikut katalog Saran Singh,label coin nie SS26. Berikut adalah maklumat berkenaan coin tersebut:
Observe : A spurred fighting cook facing right. In Jawi "Tanah Melayu". Last two tail feathers of
cock crossed.
Reverse: In Jawi "satu keping 1247AH" (one keping 1831)
Weight: 1.49 -1.68 grammes
Diameter: 21 mm
Composition: copper
Mintage: 4,286,778
Mint: Soho Mint, Birmingham
kualti coin yang saya dapat ini,masih lagi cantik. Beli kat luar negara. Kualiti boleh dikatakan VF. Harga yang saya beli pun tak mahal, jika tak salah bawah RM5o jer. Coin ini tak la rare. Anda semua boleh dapat coin ini dengan senang kat ebay atau mudah. Cuma harga dan kualiti jer yg kurang berkenang, kerana agak sukar nak jumpa yang cantik. Dengan harga yang murah.

15 ulasan:

  1. hi mr nazri,
    if i want to buy this coin, what is the price tag???

    BalasPadam
  2. hai friend...

    the price maybe around RM100..i guest.but that coin not for sale...im sorry.

    BalasPadam
  3. SAYA ADA DUIT YG SERUPA DGN DUIT AYAM TANAH MELAYU MCM EN.NAZRI TU...TP DLM KEADAAN YG UZUR CKIT.

    SYA NK TNYA BUKAN KAH DUIT TU TAHUN 1826 TP MNGIKUT EN.NAZRI DUIT TU TAHUN 1831 COZ IKUT KIRAAN SYA SKANG NI 1431H....JD 1431-1247 =184 THN SO 2010-184=1826

    SATU LG BRAPAKH NILAI DUIT TU SKRANG?

    BalasPadam
  4. saya ada sekeping duit ayam..masih berkilat...elok lagi..kalau berminat emel saya someone_capitalz@yahoo.com

    BalasPadam
  5. semua lebih 30 keping jika ada sesiapa ingin memilikinya sila hunbungi saya di daimkeip@gmail.com

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya berminat dengan duit syiling tembaga cap ayam jantan.berapa sekeping anda jual?

      Padam
  6. cantik duit syiling saudara ni..saya ada dua keping tapi agak 'lusuh'
    http://faazawanz.blogspot.com/2011/08/duit-syiling-yang-aku-simpan.html

    BalasPadam
  7. Rasanya ini ss36 lah , kalau tgk last feather dia tu single and curls to the left lah datok

    BalasPadam
  8. rasanya SS36 yer...entahlah,aku ni bukannya tgk detail sangat..kalau silap SS tu,maaflah..thanks bg info bro.
    Coin ayam nie,memang banyak kat pasaran..ada yg harga berpatutan dan ada yg harga mahal gak..

    BalasPadam
  9. Saya ade duit syiling gambar 2 ekor ayam,tgh2 ade unggun api..kt atas ade tulis Allah n Muhammad..kt tgh2 Allah Muhammad tu ade tulisan Lam Alif.. Duit mana tu ye?

    BalasPadam
  10. Salam..lau x silap duit cap ayam ni mahal kot...

    BalasPadam
  11. Salam..lau x silap duit cap ayam ni mahal kot...

    BalasPadam
  12. Salam..lau x silap duit cap ayam ni mahal kot...

    BalasPadam
  13. Sy ada jgak.. Bpe harga pasaran

    BalasPadam
  14. Sy ada jgak.. Bpe harga pasaran

    BalasPadam

Related Posts with Thumbnails