Selasa, 6 April 2010

Duit Negeri Selat $1 Dolar 1931-1935 (Straits Settlements)

TAHUN 1935


TAHUN 1934






TAHUN 1933




TAHUN 1932

















Tahun 1931











Duit yang anda lihat sekarang adalah duit yang digunakan di negeri-negeri selat pada tahun 1930an. Terdapat 5 tahun cetakan yang berbeza iaitu bermula dari tahun 1931,32,33,34 dan 35. Dengan itu,koleksi yang anda lihat ini adalah lengkap untuk semua tahun keluaran. Saya mengambil masa hampir 3 tahun untuk melengkapkan koleksi ini. Tahun cetakan 1935 merupakan yang paling mudah di perolehi berbanding tahun-tahun yang lain. Yang paling rare adalah tahun 1932. Tahun 1931,33 dan 34 boleh dikatakan rare juga lah sebab sukar nak perolehi duit cetakan pada tahun tersebut. Jika anda tak percaya anda leh sufr kat ebay atau mudah. Cuba lah cari duit cetakan apa tahun 31 hingga 34. Memang sukar nak jumpa, kalau ader pun. Harganya mencecah lebih dari RM1000. Anda boleh lihat sendiri harga duit cetakan tahun 1933,berapakah harga sekeping bagi kualiti yang boleh dikatakan Fine.
Dengan lengkapnya koleksi ini,saya telah pun mempunyai 2 koleksi lengkap duit $1 dolar straits settlements. Memang ianya satu kepuasan bagi saya. Jadi lepas nie dok fikir lak nak kumpul duit apa lak nak bagi lengkap. Kalau notes $5 atau $10 dolar,saya tak mampu beli la..harga mencecah ribuan ringgit sekeping..tak cukup sen nak beli la..huhuhuhuhu.





10 ulasan:

  1. tak reput pulak duit tuh?keke

    BalasPadam
  2. diaorang simpan dengan baik..tu yg tak reput tu azizuan..

    BalasPadam
  3. hebat!!! saya da gak simpan sket2 duet lama..syiling + kertas.. tp note kecik2 jek.. sebenarnya byk saya dpt dari mak.. hehehe...

    re: sonoknya da suam koleksi tamar jalis..tau x kt mana lg nak dapat siri2 tu semua..saya punya tak lengkapla

    BalasPadam
  4. mmg seronok kumpul duit2 lama nie...tapi majoritinya saya beli dari seller.siri tamar jalis tu..koleksi lama..mmg sukar nak dapat la nie..nanti kalau ader masa,saya akan upload kat blog saya nie..dulu mmg saya jenuh gak terjah dari kedai ke kedai buku,nak cari buku tamar jalis nie..hehehehe

    BalasPadam
  5. salam nazri...tahniah kat hang kerana berjaya melengkapkan note ni...cayalah.

    BalasPadam
  6. thanks guyz,...tu pun jenuh kumpul..sampai 3 tahun la juga nak lengkapkan koleksi

    BalasPadam
  7. congrats bro!
    siap koleksi hang..

    BalasPadam
  8. thanks ipannapi..mmg berbaloi leh kumpul walaupun ambik masa 3 thn.

    BalasPadam
  9. Salam en. Nazri.
    Tahniah. tercapai juga hajat hang no.
    Semoga teruskan minat mengumpul mata wang makin bertambah rancak.

    BalasPadam
  10. tahnks lunaticg..
    mmg hajat aku dah pun tercapai..tunggu lama tu,biasalah kan..hehehehe

    BalasPadam

Related Posts with Thumbnails