Rabu, 14 April 2010

Duit Kerajaan Lama Terengganu 10 Keping



Duit lama Kerajaan Terengganu ini berusia lebih dari 100 tahun. Ianya dikeluarkan pada 1310 Hijrah atau sekitar tahun 1892/93 Masihi. Berikut adalah info ttg duit ini yang diambik kat kalalog Saran Singh :
Observe: In arabic "duriba fi Trekanu 1310" (struck in terengganu 1310 AH = 1892/93)
Reverse: In Arabic "Sepuloh keping 10" (Ten Keping 10).A Wreath of leaves in the border
Weight: 5.60 grammes
Diameter: 28 mm
Composition: Tin
cuma bila tgk coin ni,ada sedikit kecacatan waktu ianya ditempa. Pada gambar yang pertama,ianya tak berapa center. Coin ini boleh dikatakan agak rare la juga. Memang sukar nak jumpa,kalau yang elok tu..lagi la payah nak jumpa. Kalo sepuluh keping zaman tu,leh beli apa yer...mesti nilainya besar kan.Coin ini dibeli dari luar negara,tima kasih atas pertolongan Sifu Fazil. Kalau ada sesiapa ada coin kerajaan lama yang cantik cantik tu,boleh la contact saya.

2 ulasan:

  1. sye ader nak jual mahal2 sbb awak kaya...rm1juta

    BalasPadam
  2. Salam tuan , sy ad skeping syiling cam nie , bleh tuan inbox d email sy ? Sy ad nak tnye serba sedikit sal syiling nie yiekoyiebuyie@gmail.com , tq

    BalasPadam

Related Posts with Thumbnails